RECICLAREA- CALEA CĂTRE UN LITORAL CURAT, UN ORAȘ CURAT!
Un proiect amplu care a consolidat experiența ONG Mare Nostrum in implementarea proiectelor ce țin de managementul eficient al deșeurilor.

Proiectul este unul de pionierat în zona de management al deșeurilor, fiind implementat între 2004 și 2005, când turiștii, constănțenii și autoritățile din Constanța nu cunoșteau detalii despre procesul de colectare selectivă și reciclare. De altfel, acest proiect a facilitat organizarea programelor de colectare selectivă a deşeurilor generate de persoane fizice în Năvodari, Mangalia și Medgidia.

Au fost puse bazele colaborării cu primăriile celor 3 orașe, pentru alegerea de soluţii tehnice de realizare a programelor pilot. Ulterior campaniei de consultare au fost identificate 2 asociaţii pilot: una pentru Năvodari şi una pentru Mangalia, în care să fie implementate acţiunile de colectare sortată a deşeurilor. O amplă campanie de conștientizare a fost implementată, pentru a informa locuitorii acestor orașe despre necesitatea colectării selective.

Campania a fost extinsă la nivelul unităților de învățământ din județ și au fost atrași diferiți agenți economici în colectarea selectivă a deşeurilor generate.

În urma proiectului, câteva școli din Constanța au fost dotate cu recipiente de colectare selectivă a deşeurilor, au fost colectate peste 19.000 kg de hârtie și peste 6.000 de kilograme de masă plastică.

Proiectul a fost cel care a indus pentru prima dată ideea de responsabilitate de mediu, valoare care definește toate proiectele ONG Mare Nostrum .