PROGRAM DE MONITORIZARE A DEȘEURILOR MARINE
Unul dintre programele pe care ONG Mare Nostrum le desfășoară permanent pe porțiunile de plajă ale litoralului românesc.

Reducerea cantității deșeurilor marine este unul dintre obiectivele strategice ale ONG Mare Nostrum, pe care organizația îl atinge prin multiple proiecte. Unul dintre cele mai importante este programul de monitorizare a deșeurilor marine, program constant și continuu, care ajută la inventarierea numărului de deșeuri înregistrate pe plajele românești. Experiența organizației, din acest punct de vedere, este mai mult decât elocventă: în 1999 a fost orgnizată prima astfel de monitorizare, iar în 2014 a fost organizată prima monitorizare după metodologie europeană. 

Înainte de fiecare sezon estival (aprilie-mai) și după încheierea acestuia (septembrie-octombrie), echipa de specialiști a ONG Mare Nostrum, alături de voluntari, efectuează monitorizări pe aproape 2% din suprafața plajelor de pe litoralul românesc, după metodologie europeană. Deșeurile înregistrate pe fiecare porțiune de plajă sunt inventariate, iar datele sunt ulterior centralizate într-un raport. Fiecare raport este făcur public și transmis către autoritățile care pot lua măsuri reale privind reducerea deșeurilor pe plajele românești.  

În fiecare an, tragem semnale de alarmă privind cantitățile de deșeuri existente pe plajele românești, și încercăm să convingem autoritățile responsabile să acționeze pentru a stopa aces fenomen. Considerăm foarte importantă educația turiștilor și localnicilor, iar campaniile noastre au parte de susținere mediatică pentru a ajunge la publicul principal.

AICI poți vedea rezultatele raportului de monitorizare a porțiunilor de plajă din sesiunea octombrie 2017!

Zilnic, luptăm pentru reducerea plasticului și a mucurilor de țigară pe litoralul românesc.