PARTENERIAT PENTRU DEZVOLTAREA DURABILĂ A ZONEI VADU – VADUrabil!
VADUrabil – un proiect pentru dezvoltarea durabilă a zonei Vadu...şi nu numai! Eşti una cu natura!

Vadu este plaja preferată a iubitorilor de camping şi de linişte. An de an, tot mai mulţi turişti vin aici, în concediu. Dar puţini ştiu că este o zonă foarte importantă, un punct de intrare în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Da, Vadu este o zonă protejată, iar numărul tot mai mare de turişti înseamnă, din păcate, mai multe deşeuri şi efecte negative, asupra speciilor de plante şi animale.

Aşa s-a născut proiectul VADUrabil, un parteneriat început în 2021, între ONG Mare Nostrum şi Black Sea Oil & Gas, cu susţinerea Administraţiei Rezervaţiei – ARBDD.

Încercăm, an de an, să lucrăm cu toţi cei interesaţi ca Vadu să îşi păstreze frumuseţea naturală şi să prospere, în acelaşi timp. Avem activităţi împreună cu autorităţile, cu cetăţenii, cu turiştii, cu elevii şi profesorii. Nu este uşor, dar oamenii sunt deschişi, vor să schimbe lucrurile în bine şi, cu paşi mici, credem că vor putea spune cu toţii că Vadu este un loc în care le place să stea!

În 2023, am extins zona în care lucrăm cu elevii şi profesorii, mergând mai departe de Vadu şi Corbu, către Jurilovca, Sălcioara şi Sfântu Gheorghe. Mai mult decât atât, am creat şi susţinem continuu o generaţie de schimbă-lume. Elevi din toate cele 5 şcoli partenere au participat la tabăra “Traineri pentru Deltă”, în care au învăţat nu doar cum să protejeze Delta, ci şi cum să îi înveţe pe alţii să facă acest lucru! Micii traineri susţin ateliere de educaţie non-formală, pentru colegii lor, şi s-au transformat în modele de succes!

Oricine este interesat poate susţine dezvoltarea durabilă a zonei Vadu, prin implicarea activă şi găsirea de soluţii la problemele comunităţii, prin distribuirea mesajului nostru, către tot mai multe persoane, şi prin protejarea bogăţiei naturale deja existente.

 

Proiectul VADUrabil este susţinut financiar de Black Sea Oil&Gas.