CAMPANIA ”ȘI EU COLECTEZ ULEI VEGETAL UZAT”
Scopul proiectului este creşterea nivelului de conştientizare a populaţiei şi a factorilor interesaţi cu privire la necesitatea gestionării durabile a uleiului vegetal uzat.

Proiect de pionierat pentru ONG Mare Nostrum, ”Și eu colectez ulei uzat”  a pornit din nevoia reală de a reglementa ceea ce se întâmplă cu uleiul vegetal după momentul folosirii acestuia. Considerat reziduu toxic, uleiul alimentar uzat este reglementat la nivel legislativ prin norme speciale, care obligă, atât operatorii economici, care au bucătării şi folosesc ulei, cât şi persoanele fizice, să colecteze separat uleiul rezidual şi să-l predea agenţilor economici care se ocupă de reciclarea acestui tip de deşeu. Dacă în cazul operatorilor economici, situaţia poate fi oarecum controlată, în ceea ce priveşte persoanele fizice controlul este aproape imposibil, cea mai mare parte a cantităţii de ulei uzat din gospodării ajungând la canalizare sau la coşul de gunoi.

Scopul proiectului a fost creşterea nivelului de conştientizare a populaţiei cu privire la necesitatea gestionării durabile a uleiului vegetal uzat. Pentru a atinge acest scop, au fost organizate concursuri, o caravană mobilă, campanii multiple de informare, campanii door to door, campanii în instituțiile de învățământ,  fiind informate peste 10.000 de persoane din județul Constanța cu privire la necesitatea colectării uleiului vegetal uzat. Pentru a stimula publicul, au fost acordate recompense tuturor celor care aduceau 5 l de ulei vegetal uzat. 

La mai bine de 5 ani de la implementarea lui, proiectul  continuă să aibă rezultate: constănțenii vin și aduc la sediul organizației ulei vegetal uzat, anual fiind colectați peste 10.000 de l de ulei vegetal uzat.