Organizatia ecologista Mare Nostrum

postheadericon COMUNICAT DE PRESA privind raportul GREEN WEEK 2009

Organizatia ecologista Mare Nostrum alaturi de Petrom si Inspectoratul Scolar Judetean Constanta aduc la cunostinta publicului larg si a institutiilor cu responsabilitati în protejarea mediului, concluziile alarmante ale raportului Coast Watch realizat cu ocazia evenimentului Green Week desfasurat în luna iunie la Constanta:

 • exista pericolul extinderii poluarii costiere;
 • doar 34 % dintre constanteni sunt familiarizati cu notiunea de activitati prietenoase cu mediul.

Plajele: înghitite de hârtie, metal, sticla si plastic

Potrivit informatiilor extrase din raportul Coast Watch 2009 (parte integrata a proiectului GREEN WEEK), atât în zona Sud, cât si în zona Nord a litoralului s-a înregistrat o crestere semnificativa a cantitatii de deseuri, în comparatie cu anii precedenti. Observatiile au fost realizate în luna mai a anului curent si indica faptul ca poluarea a afectat în special partea nordica a litoralului (plajele statiunilor Mamaia si Constanta), unde cantitatea de deseuri de plastic a crescut de aproape cinci ori fata de luna mai a anului trecut. Situatia este foarte grava în conditiile în care o sticla de plastic se biodegradeaza în 4000 de ani, iar o punga de plastic care ajunge în apa marii poate duce la sufocarea pestilor.

In ceea ce priveste zona sudica a litoralului, materialele de constructii sunt cele care sufoca ecosistemul costier. Alarmante sunt si cantitatile de deseuri provenite din gospodarii, multe dintre acestea putând fi reciclate.

Poluarea zonelor costiere nu este deloc un lucru de neglijat, drept pentru care organizatia ecologista Mare Nostrum si partenerii ei trag un semnal de alarma privind acest aspect, astfel încât institutiile implicate în protectia mediului sa ia masurile necesare pentru a stopa poluarea costiera.

Doar 34 % dintre constanteni sunt familiarizati cu notiunea de activitati prietenoase cu mediul

La capitolul bune practici privind schimbarile climatice, sondajul realizat de Mare Nostrum, împreuna cu Petrom, la GREEN WEEK 2009 în cadrul actiunii „Labirint durabil”, arata un alt lucru îngrijorator: doar 34 % dintre locuitorii Constantei respecta bunele practici privind schimbarile climatice. Motivatia lor de a aplica aceste bune practici nu este însa neaparat respectul fata de mediu, ci mai degraba tendinta de a face economii. La polul opus, aproximativ 66% dintre locuitorii Constantei nu cunosc si nu aplica nicio masura de reducere a consumului sau de protectie a mediului în viata de zi cu zi. Mai degraba, ei aleg variantele „la îndemâna”, ghidati de obisnuinta si maxim de confort: folosirea masinii personale pentru deplasari foarte lungi, lasarea aparatelor electrocasnice în stand-by pentru perioade lungi, folosirea în exces a hârtiei si aruncarea uleiului uzat în reteaua de canalizare. Toate aceste actiuni sunt însa periculoase pentru mediu, pentru ca genereaza o risipa de resurse si energie.

De exemplu, la întrebarea „Când nu folositi aparatele electrocasnice, le lasati în stand by?”, procentele s-au împartit astfel: 42% au raspuns „întotdeauna”, iar 34% „niciodata”. Daca cei chestionati ar fi cunoscut faptul ca toate aparatele în stand-by consuma aproximativ 5 % din consumul anual al unei gospodarii, poate ca ponderea raspunsurilor pozitive la întrebarea de mai sus ar fi fost mai redusa.

GREEN WEEK 2009: un eveniment cu efecte pozitive asupra mediului

Evenimentul GREEN WEEK 2009 organizat de Mare Nostrum împreuna cu Petrom si Inspectoratul Scolar Judetean Constanta a beneficiat de implicarea a 600 de elevi din 25 de scoli si licee din judet. Totodata, GREEN WEEK 2009 si-a atins dublul scop: pe de o parte, a determinat participantii sa constientizeze problemele legate de schimbarile climatice si modul în care acestea pot fi limitate prin schimbarea comportamentului individual. Pe de alta parte, evenimentul a reusit sa mobilizeze comunitatea locala în colectarea unui deseu extrem de periculos pentru mediu: bateriile, cu aceasta ocazie fiind colectate peste 1600 de baterii, aproximativ 45 kg.

Organizatia Mare Nostrum si Petrom vor continua seria actiunilor care promoveaza respectul fata de mediu si adaptarea comportamentului personal pentru a diminua astfel problemele de mediu declansate de schimbarile climatice.

Mare Nostrum este o organizatie deschisa tuturor cetatenilor preocupati de degradarea mediului litoralului românesc, a carei misiune este de a determina schimbarea practicilor si atitudinilor actuale ale comunitatilor locale, factorilor de decizie si altor grupuri de interese, cu cele care asigura conservarea si utilizarea rationala a resurselor naturale din zona costiera româneasca.

Petrom CSR

„Respect pentru Viitor” este un amplu program initiat de Petrom, la începutul anului 2007, prin care raspundem nevoilor societatii si mediului înconjurator. „Respect pentru Viitor” este concretizarea principiilor noastre, care stau la baza dezvoltarii durabile. Credem ca nevoile prezentului pot fi satisfacute cu respect pentru generatiile viitoare si pentru aceasta am ales sa tratam aspectele legate de mediu si cele sociale ca parte integranta a conduitei noastre de business.

Informatii suplimentare:
Mare Nostrum: Tel/Fax: +40 341 407432 E-mail: office@marenostrum.ro
Petrom CSR: Tel.: +40 21 4060728, Fax: +40 21 4060437, E-mail: csr.office@petrom.com

Leave a Reply

Noutati Mare Nostrum
 • September 08 - Vodafone
 • Impreuna cu am desfasurat cinci editii de Litoral Curat Linkuri: litoral.marenostrum.ro /  www.vodafone.ro...
  >>Citeste mai mult...
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 • September 08 - Noiembrie 2008
 • Mangalia Plus – 20 noiembrie 2008: Calutul de mare (partea a 2-a)...
  >>Citeste mai mult...
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Urmareste-ne pe

facebook
twitter

Parteneri

facebook
facebook
facebook
facebook
facebook
facebook
facebook

Suntem membrii in

facebook

Suntem inscrisi in

facebook