Organizatia ecologista Mare Nostrum

postheadericon 31.03.2010 – Doar 41% dintre constanteni colecteaza uleiul vegetal uzat in recipiente de plastic!

Chestionarele aplicate de Mare Nostrum, în Constanta, în cadrul Campaniei de constientizare privind colectarea uleiului vegetal uzat arata faptul ca doar 41% dintre constanteni colecteaza uleiul uzat în recipienti de plastic, iar 65% ar fi dispusi sa predea uleiul vegetal uzat catre centre mobile de colectare a uleiului.

Chestionarele au fost aplicate de voluntarii Mare Nostrum în decurs de 3 saptamâni, în localitatile unde se desfasoara Campania de constientizare privind colectarea uleiuli vegetal uzat: Constanta, Navodari, Eforie, Medgidia si Mangalia. În acest interval de timp, constantenii au fost chestionati cu privire la practicile lor din bucatarie: de câte ori reutilizeaza uleiul vegetal, cum elimina uleiul vegetal din gospodarie, care este efectul aruncarii uleiului vegetal la chiuveta.

Potrivit rezultatelor, constantenii sunt relativ familiarizati cu practicile sanatoase pentru familie si mediul înconjurator. Întrebati de câte ori folosesc uleiul pentru prajit, 56% dintre cei chestionati au raspuns ca îl refolosesc o singura data, iar 23% îl refolosesc de 2-3 ori. Un procentaj foarte mic de constanteni nu refoloseste deloc uleiul-3%.

La capitolul metode de eliminare a uleiului din gospodarie, 40% dintre constanteni au spus ca îl colecteaza în sticle de plastic si îl arunca la gunoi. Îngrijorator este faptul ca peste 50% dintre chestionati au spus ca arunca uleiul uzat în sistemul de canalizare, fiind însa constienti de faptul ca acesta polueaza apa si înfunda tevile.

De remarcat este faptul ca 65% dintre constantenii care au participat la sondaj au declarat ca ar fi dispusi sa colecteze uleiul vegetal în sticle si sa îl predea unor centre mobile de colectare a uleiului.

Datele chestionarului au fost confirmate si de prima iesire pe teren a voluntarilor Mare Nostrum, ce a avut loc la finalul saptamânii trecute, în Medgidia: “Locuitorii din Medgidia pe care i-am abordat ne-au spus ca deja colecteaza uleiul vegetal uzat. Stiu ca acesta este un deseu toxic, ce polueaza mediul înconjurator. Ce ar trebui sa stie gospodinele este ca , pentru a avea grija de sanatatea familiei lor, trebuie sa prajeasca o singura data alimentele în ulei. Acesta nu trebuie aruncat la întâmplare, pentru ca polueaza suprafetele cu care intra în contact. Solutia este sa îl strânga în sticlute de plastic si sa îl predea caravanei Mare Nostrum”, a declarat Andreea Ionascu, coordonator proiect. Chestionarul a fost aplicat pe 500 de persoane, reprezentantive pentru grupul tinta.

Urmatoarea actiune de constientizare va avea loc la Constanta, pe data de 10 aprilie, în Pietele Km 4-5 si Abator, în intervalul orar 10:00 – 15:00.

Campania de constientizare a populatiei privind necesitatea colectarii uleiului vegetal uzat este un proiect finantat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European (SEE).

Parteneri media: CTV, Radio Constanta

Leave a Reply

Noutati Mare Nostrum
 • September 08 - Vodafone
 • Impreuna cu am desfasurat cinci editii de Litoral Curat Linkuri: litoral.marenostrum.ro /  www.vodafone.ro...
  >>Citeste mai mult...
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 • September 08 - Noiembrie 2008
 • Mangalia Plus – 20 noiembrie 2008: Calutul de mare (partea a 2-a)...
  >>Citeste mai mult...
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Urmareste-ne pe

facebook
twitter

Parteneri

facebook
facebook
facebook
facebook
facebook
facebook
facebook

Suntem membrii in

facebook

Suntem inscrisi in

facebook