Organizatia ecologista Mare Nostrum

postheadericon 28.10.2010 – Rezultatele dezbaterii Planului Strategic de Actiune, pentru Marea Neagra

În perioada 26 – 27 octombrie 2010, la Hotel Ibis, din Constanta, ONG Mare Nostrum a organizat seminarul dedicat dezbaterii Planului Strategic de Actiune, pentru Marea Neagra, adoptat în 2009. Evenimentul, care a facut parte din cadrul Zilei Internationale a Marii Negre, a fost finantat si sustinut de Comisia Marii Negre si s-a desfasurat sub Înaltul Patronaj al Ministerului Mediului si Padurilor.

Activitatea a constat în dezbaterea aspectelor, legate de stadiul implementarii Planului Strategic de Actiune, din anul 1996, dar si a celui din 2009, precum si aspecte referitoare la starea mediului marin si la importanta implicarii si constientizarii publicului, cu privire la necesitatea protejarii Marii Negre. În cea de-a doua zi, activitatea s-a desfasurat pe trei grupuri de lucru, în paralel: Educatie si participare publica, Biodiversitate si resurse vii si Reducerea poluarii.

Rezultatele fiecarui grup de lucru s-au concretizat sub forma unor propuneri si concluzii, care au fost prezentate, ulterior, tuturor participantilor la seminar. Unele dintre cele mai semnificative propuneri rezultate sunt urmatoarele: modernizarea statiei de epurare Eforie Sud si prelungirea, în mare, a tuturor conductelor de deversare a apelor epurate; preluarea selectiva a deseurilor direct de la sursa, incluzând atât deseurile generate, în orasele de coasta, cât si cele generate de nave, pe mare; reconversia profesionala a pescarilor, catre alternative de valorificare a resurselor marine, fara a dauna mediului înconjurator (activitati eco – turistice de tip scuba diving, dolphin watching, bird watching etc.). De asemenea, a fost propusa promovarea, în rândul elevilor si profesorilor, a programului educational Black Sea Box, care va fi tiparit în limbile celor 6 tari riverane si aplicarea unui management mai eficient al comunicarii, de catre actorii importanti, în educatie si participare publica, în vederea diseminarii proiectelor de mediu de succes.

„Acest plan regional va fi transpus într-un plan national, care va conduce la particularizarea obiectivelor Planului Strategic de Actiune, pentru România. De asemenea, ne dorim ca tot ceea ce am discutat, în cadrul seminarului, sa nu ramâna fara ecou. Motiv pentru care, toate propunerile si concluziile rezultate vor fi sintetizate într-o scrisoare oficiala, adresata Ministerului Mediului si Padurilor, Institutului National de Cercetare – Dezvoltare Marina <<Grigore Antipa>> si Comisiei Marii Negre – principalele institutii cu atributii în implementarea Planului Strategic”, a declarat Mihaela Cândea, director executiv ONG Mare Nostrum.

Sponsor: Comisia Marii Negre

Parteneri: Observator de Constanta, Jurnalul de Constanta, Constanteanul.com, Radio Sky, Fotografa.ro, Telisso

Leave a Reply

Noutati Mare Nostrum
 • September 08 - Vodafone
 • Impreuna cu am desfasurat cinci editii de Litoral Curat Linkuri: litoral.marenostrum.ro /  www.vodafone.ro...
  >>Citeste mai mult...
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 • September 08 - Noiembrie 2008
 • Mangalia Plus – 20 noiembrie 2008: Calutul de mare (partea a 2-a)...
  >>Citeste mai mult...
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Urmareste-ne pe

facebook
twitter

Parteneri

facebook
facebook
facebook
facebook
facebook
facebook
facebook

Suntem membrii in

facebook

Suntem inscrisi in

facebook