Organizatia ecologista Mare Nostrum

postheadericon 27.10.2009 – Comunicat Coastwatch

În perioada 01-18 octombrie, ONG Mare Nostrum a desfasurat a XIV-a editie a COASTWATCH, activitate ce face parte din cadrul Zilei Internationale a Marii Negre. Actiunea s-a desfasurat pe toata întinderea litoralului românesc, în 19 locatii reprezentative, între Navodari si Mangalia.

Coastwatch a mobilizat peste 300 de elevi si 45 de cadre didactice. În cadrul acestei activitati, voluntarii Mare Nostrum, cu ajutorul reprezentantilor institutiilor de învatamânt au identificat si inventariat categoriile de deseuri prezente pe plaja: „Mare Nostrum desfasoara programul Coastwatch înca din anul 1996. În fiecare an, monitoziram schimbarile produse pe litoralul românesc dupa fiecare sezon estival. În cei 13 ani de monitorizare, putem spune ca viteza cu care litoralul românesc se degradeaza nu tine pasul cu rapiditatea de reactie si organizare a celor care gestioneaza plajele. Zona costiera româneasca are nevoie de respectul fiecaruia dintre noi, fie ca suntem ecologisti, autoritati locale, firme sau simpli iubitori de mare”, a declarat MIHAELA CÂNDEA, director executiv Mare Nostrum.

În urma desfasurarii activitatii de Coastwatch, au rezultat urmatoarele date:

 • Cantitatea de deseuri a scazut semnificativ fata de luna octombrie 2008
 • Litoralul nordic este aproximativ egal afectat de prezenta deseurilor ca si cel sudic
 • Categoria de deseuri predominanta este plasticul, în comparatie cu celelalte tipuri de deseuri care se gasesc în cantitati relativ mai reduse.
 • Detaliat, se observa o scadere semnificativa a cantitatii de plastic întâlnite pe litoral, cu peste 51% mai putin fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu peste 48% mai putin fata de luna mai 2009, înainte de începerea sezonului estival. Cea mai scazuta cantitate de deseuri de plastic a fost întâlnita pe sectorul Neptun I (între Zona de protocol si Terasa Space), unde au fost contorizate în total numai 9 deseuri. La polul opus, se afla sectorul Constanta I (între Pescarie si Palaria lui Neagoe), unde au fost contorizate 1867 de deseuri.

La capitolul hârtie, cantitatile de deseuri existente pe plaja sunt integrate în acelasi flux descendent la nivel de cantitate. Datele Coastwatch arata faptul ca acestea au scazut cu 23% fata de octombrie 2008 si cu aproximativ 59% fata de mai 2009. Cele mai curate sectoare au fost Neptun I (între Zona de protocol si Terasa Space) si Jupiter II (între Club Paradis si Hotel Opal), unde nu s-a gasit niciun deseu din aceasta categorie. Cele mai multe deseuri de hârtie au fost contorizate tot pe sectorul Constanta I (între Pescarie si Palaria lui Neagoe), în numar de 1102.

Si în ceea ce priveste metalul se observa scaderi în ceea ce priveste cantitatile, cu aproximativ 60% fata de luna octombrie 2008 si cu aproximativ 63% fata de luna mai 2009. Tot sectorul Neptun I (între Zona de protocol si Terasa Space) a fost cel mai curat, fara niciun deseu de metal, iar cel mai murdar sector a fost din nou Constanta I (între Pescarie si Palaria lui Neagoe) cu 379 de deseuri.

În concluzie, cel mai curat sector monitorizat a fost Neptun I (între Zona de protocol si Terasa Space), care a însumat numai 9 deseuri. La polul opus, a fost sectorul Constanta I (între Pescarie si Palaria lui Neagoe), care a însumat 3669 deseuri si, în plus, multe alte materiale de constructii si deseuri din gospodarii.

Leave a Reply

Noutati Mare Nostrum
 • September 08 - Vodafone
 • Impreuna cu am desfasurat cinci editii de Litoral Curat Linkuri: litoral.marenostrum.ro /  www.vodafone.ro...
  >>Citeste mai mult...
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 • September 08 - Noiembrie 2008
 • Mangalia Plus – 20 noiembrie 2008: Calutul de mare (partea a 2-a)...
  >>Citeste mai mult...
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Urmareste-ne pe

facebook
twitter

Parteneri

facebook
facebook
facebook
facebook
facebook
facebook
facebook

Suntem membrii in

facebook

Suntem inscrisi in

facebook