Organizatia ecologista Mare Nostrum

postheadericon 26.10.2009 – Mare Nostrum organizeaza a 13-a editie a Zilei Internationale a Marii Negre

În perioada 30 octombrie-1 noiembrie 2009, Mare Nostrum organizeaza Ziua Internationala a Marii Negre. Aflat la cea de-a 13 editie, evenimentul îsi propune sa responsabilizeze autoritatile locale, nationale, reprezentanti ai mediului de afaceri si simpli constanteni printr-o serie de actiuni specifice: Coastwatch, Licitatia de Angajamente „Piata de Peste”, Concursul National pentru Presa Scrisa, Concursul National de Fotografie de Mediu si evenimentul în aer liber „Hai la mare, sa mai faci o reciclare!”

Coastwach a ajuns la editia a XIV-a

Desfasurata în perioada 01-18 octombrie, activitatea de Coastwatch a mobilizat peste 300 de elevi si 45 cadre didactice, care au contorizat deseurile de pe litoralul românesc. Coastwatch este un proiect european initiat în Irlanda, în anul 1987. Scopul acestuia este de a evalua cu ajutorul tinerilor voluntari problemele cu care se confrunta zonele costiere europene. În principal, este analizat impactul antropic, punându-se accent pe inventarierea numerica a deseurilor prezente pe plaja.

A doua editie pentru Licitatia „Piata de Peste”

Licitatia „Piata de Peste” se afla la cea de-a doua editie. Evenimentul se va desfasura în cadrul Hotelului Ibis, pe data de 30.10.2009, începând cu ora 10.00 si va reuni reprezentanti au autoritatilor locale si centrale, reprezentanti ai mediului de afaceri si jurnalisti, care vor licita pentru schimbarea viitorului Marii Negre. Noutatea acestei editii o constituie faptul ca participantii vor elabora si semna declaratii proprii de angajament. Aceste declaratii trebuie sa contina promisiuni, puse în slujba Marii Negre. Ele intra în vigoare odata cu semnarea lor si au ca termen de aplicabilitate 365 de zile din momentul în care au fost rostite.

Obiectele licitate în cadrul „Pietei de Peste” nu vor fi specii propriu-zise de pesti, ci deseuri frumos ambalate, o mica parte dintre cele 17.000 de kg de deseuri pe care turistii si constantenii le „uita” pe plaja, în fiecare sezon estival.

Jurnalistii si fotografii, premiati în cadrul ZIMN

Concursul National pentru Presa Scrisa si Concursul National de Fotografie de Mediu s-au desfasurat în perioada 03.09.2009-16.10.2009, perioada în care doritorii au putut trimite materialele lor de presa, respectiv fotografiile, pentru a putea fi jurizate. Peste 50 de materiale de presa si 200 de fotografii au intrat în cursa pentru premiile Mare Nostrum. Câstigatorii vor fi premiati pe data de 31.10.2009, ora 10.00, în cadrul Bibliotecii Judetene „I.N.Roman” Constanta.

Mobilizare generala pentru evenimentul „Hai la mare, sa mai faci o reciclare!”

Pe data de 1 noiembrie, începând cu ora 11.00, toti constantenii sunt asteptati în Parcul Gara, pentru a lua parte la evenimentul: „Hai la mare, sa mai faci o reciclare!” Actiunea are ca scop mobilizarea constantenilor si informarea acestora cu privire la colectarea selectiva si reciclarea corecta a PET-urilor. Cu aceasta ocazie, va fi desenat un contur al Marii Negre, care va fi umplut cu PET-urile aduse de constanteni.

„Asteptam toti constantenii în Parcul de la Gara, pe data de 1 noiembrie, cu PET-urile de care dispun. Fiecare PET adus valoreaza un bilet la tombola „Hai la mare, sa mai faci o reciclare”. Pentru 5 PET-uri, constantenii primesc pe loc un cadou din partea organizatorilor. La finalul evenimentului, simbolica Mare Neagra va fi eliberata de PET-uri, pentru a le arata constantenilor ca locul deseurilor nu este în mare. Prin acest eveniment, vrem sa le amintim constantenilor ca actiunile lor au un impact major asupra Marii Negre, chiar si în extra sezon”, a declarat MIHAELA CÂNDEA, director executiv Mare Nostrum.

Tot în cadrul acestei actiuni, Mare Nostrum va amplasa panouri pe care constantenii îsi vor scrie declaratiile lor de angajament pentru Marea Neagra. Alaturi de mesajele constantenilor, vor fi si mesaje ale jurnalistilor, personalitatilor publice nationale. Unul dintre aceste mesaje îî apartine lui Ramon Cotizo, jurnalist: “Vreau sa îmi fac vacanta pe malul românesc al Marii Negre. Îmi e dor sa revin la Marea Neagra, pentru ca de 6 ani de zile nu am mai fost sa o vizitez. Nu mai vreau sa o admir de la vecinii bulgari! Promit ca în 2010 ne vedem la Marea Neagra, mai curati!”

Un eveniment realizat cu sustinerea financiara a PETROM, VODAFONE si COCA COLA HELLENIC. Parteneri: DADL, Clubul de Mediu „Marea Neagra”, Cuget Liber, Radio Sky, Happyfish.ro, Greenchannel.ro, fotografa.ro , PowerMedia, Telisso.

Leave a Reply

Noutati Mare Nostrum
 • September 08 - Vodafone
 • Impreuna cu am desfasurat cinci editii de Litoral Curat Linkuri: litoral.marenostrum.ro /  www.vodafone.ro...
  >>Citeste mai mult...
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 • September 08 - Noiembrie 2008
 • Mangalia Plus – 20 noiembrie 2008: Calutul de mare (partea a 2-a)...
  >>Citeste mai mult...
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Urmareste-ne pe

facebook
twitter

Parteneri

facebook
facebook
facebook
facebook
facebook
facebook
facebook

Suntem membrii in

facebook

Suntem inscrisi in

facebook