Organizatia ecologista Mare Nostrum

postheadericon 17.11.2010 – Rezultatele Coastwatch 2010

În perioada 01-24 octombrie 2010, ONG Mare Nostrum a desfasurat a XV-a editie Coastwatch – monitorizare costiera, activitate care a facut parte din cadrul Zilei Internationale a Marii Negre 2010. Actiunea s-a desfasurat pe toata întinderea litoralului românesc, în 35 de locatii semnificative, cuprinse între Navodari si Vama Veche.

În cadrul acestei activitati, voluntarii Mare Nostrum, cu ajutorul reprezentantilor institutiilor de învatamânt, au identificat si inventariat categoriile de deseuri prezente pe plaja (plastic, hârtie, metal, sticla, alte deseuri). În activitate au fost implicate 30 de institutii de învatamânt constantene si au fost mobilizate 897 de persoane, dintre care 103 cadre didactice si 794 de elevi.

În urma centralizarii datelor obtinute pe teren, a rezultat un total de 40.765 deseuri, în cele 35 de sectoare de litoral monitorizate. Din acest numar, 20.004 sunt deseuri din plastic (71%), 5.124 deseuri de hârtie (13%), 4.370 deseuri de metal (11%), iar 1.998 deseuri din sticla (5%). În ceea ce priveste distributia deseurilor pe sectoarele de plaja, statiunea cu cea mai mare cantitate de deseuri este Mamaia, cu un numar de 7.845 deseuri, fiind succedata de Navodari, cu 7.528 deseuri, si Eforie, cu 5.933 deseuri. Statiunile clasate pe ultimele locuri, ca numar de deseuri, sunt: Tuzla – 344 deseuri, Vama Veche – 536 deseuri si Olimp – 546 deseuri.

În urma desfasurarii activitatii de Coastwatch, au rezultat urmatoarele concluzii: cantitatea de deseuri a scazut în 2009, dar a crescut exponential în anul 2010; pe plajele adiacente marilor orase, cantitatea de deseuri este mai mare decât în alte zone; categoria predominanta de deseuri este plasticul, în comparatie cu celelalte tipuri de deseuri care se gasesc în cantitati mai reduse.

„Rezultatele obtinute în urma activitatii de monitorizare a plajelor vor lua forma unei scrisori care va fi transmisa atât institutiilor cu atributii în protectia mediului, cât si autoritatilor locale din zona costiera româneasca. Aceasta se doreste a fi o scrisoare de informare, dar si un semnal de alarma asupra gradului ridicat de poluare a litoralului românesc. Am observat o crestere semnificativa a deseurilor fata de anul trecut, fapt care ar trebui sa ne ingrijoreze si sa ne determine sa luam atitudine, în vederea reducerii cantitatii acestora. Masurile de prevenire a poluarii sunt mai mult decât necesare, pentru a evita transformarea litoralului românesc într-o groapa de gunoi”, a declarat Mihaela Cândea, director executiv Mare Nostrum.

* * *

Evenimentul a facut parte din cadrul Zilei Internationale a Marii Negre si a fost realizat cu sustinerea financiara a OMV – PETROM

Parteneri media: Observator de Constanta, Jurnalul de Constanta, Constanteanul.com, Radio Sky, Fotografa.ro, Fotonatura.ro, Telliso

Leave a Reply

Noutati Mare Nostrum
 • September 08 - Vodafone
 • Impreuna cu am desfasurat cinci editii de Litoral Curat Linkuri: litoral.marenostrum.ro /  www.vodafone.ro...
  >>Citeste mai mult...
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 • September 08 - Noiembrie 2008
 • Mangalia Plus – 20 noiembrie 2008: Calutul de mare (partea a 2-a)...
  >>Citeste mai mult...
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Urmareste-ne pe

facebook
twitter

Parteneri

facebook
facebook
facebook
facebook
facebook
facebook
facebook

Suntem membrii in

facebook

Suntem inscrisi in

facebook