Organizatia ecologista Mare Nostrum

postheadericon 15.01.2013 – Povestea stejarului I

„Stejarul – martorul tacut al padurii” este povestea care ne prezinta fascinanta lume a padurii prin prisma unui exemplar de stejar brumariu ((Quercus pedunculiflora) care a atins veritabila vârsta de 100 de ani.

În tinutul Dobrogei, stravechi pamânt românesc, în inima unei întinse paduri, domneste Bãtrânul Stejar (Quercus sp.), stapânul tuturor vietuitoarelor din împrejurimi. Acum mult timp, pe când Stejarul era tânar, cu crengile drepte, si scoarta netedã a primit un dar de la fiicele Anului, astfel cã primavara înverzeste, vara umbreste, toamna rugineste si iarna încalzeste.

Bucuros fiind de valorosul dar primit, Stejarul, lipsit de egoism îsi invitã prietenii în fiecare anotimp, si îi ajutã cum poate: cuibareste pasarile pe ramurile lui, hraneste veveritele cu ghindele sale, îsi leapada frunzele pentru insectele de pe sol si devine casã pentru multe necuvântatoare.

Nemaiavând cuvinte de laudã, locuitorii Padurii hotarasc ca Stejarul sa fie noul rege al codrului si de atunci asa a ramas si pacea a domnit peste Regatul Padurii, Stejarul fiind fericit alaturi de prietenii sai cerul (Quercus cerris), stejarul pufos (Quercus pubescens), stejarul brumariu (Quercus pedunculiflora), teiul argintiu (Tilia tomentosa) si artarii (Acer sp.). Acestei frumoase prietenii s-au alaturat si carpinita (Carpinus orientalis), visinul turcesc (Padus mahaleb) si mojdreanul (Fraxinus ornus). Printre ei s-au strecurat si doi frumosi bujori, bujorul de stepa (Paeonia tenuifolia) si bujorul românesc (Paeonia peregrina romanica), întregind frumusetea padurii.

Printre frunzele impunatoare ale stejarului se ascund de ploaie, de vânt, dar si de pradatori peste 1200 de specii de fluturasi frumos colorati (Zerynthia cerysi ferdinandi, Pseudofilotes bavius egea, Malacosoma castrensis shardaghi, Nychiodes walteri, Asovia maeoticaria, Perisomena caecigena, Lemonia balcanica, Calocucullia caelsiae, Agrostis desertorum, Papilio machaon gigantea, Euchloebellia gigantea, Scolitantides orion, Haplotina ditella – fluturas de pestera, element de fauna cavernicola). Frunzele de stejar le ofera fluturilor, epuizati de atâta zbor, un loc de odihna. Pe parcursul popasului, acestia se acopera cu frunzele lui, învelindu-se pentru a se feri de pradatori.

Dar fluturii nu sunt singurii care stau la umbra batrânului stejar. Aici îsi gasesc adapost si micutele sopârle cum sunt sopârlitele de frunzar (Ablepharus kitaibelii), gusterul dobrogean (Lacerta trilineata dobrogica), dar si bine cunoscuta testoasa dobrogeana (Testudo graeca ibera – Monument al Naturii), care daca simte ca este în pericol se ascunde în carapacea sa. Din aceasta familie a reptilelor, se adapostesc la umbra oferita de batrân si sarpele rau dobrogean (Coluber jugularis caspius), dar si furioasa vipera cu corn dobrogeana (Vipera amodytes montadoni), careia nu îi place deloc sa fie deranjata.

Dar povestea stejarului si a prietenilor sai nu se termina aici, ea va continua în newsletter-ul viitor.

Leave a Reply

Noutati Mare Nostrum
 • September 08 - Vodafone
 • Impreuna cu am desfasurat cinci editii de Litoral Curat Linkuri: litoral.marenostrum.ro /  www.vodafone.ro...
  >>Citeste mai mult...
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 • September 08 - Noiembrie 2008
 • Mangalia Plus – 20 noiembrie 2008: Calutul de mare (partea a 2-a)...
  >>Citeste mai mult...
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Urmareste-ne pe

facebook
twitter

Parteneri

facebook
facebook
facebook
facebook
facebook
facebook
facebook

Suntem membrii in

facebook

Suntem inscrisi in

facebook