Organizatia ecologista Mare Nostrum

postheadericon 15.01.2013 – Concluzii Masa Rotunda

Miercuri, 19 decembrie 2012, de la ora 11:00, la hotelul IBIS, din Constanta, s-a desfasurat Masa Rotunda în cadrul proiectului “Cresterea constientizarii clusterului de turism transfrontalier asupra managementului si protectiei mediului”, finantat prin Programul de Cooperare Transfrontaliera România – Bulgaria 2007-2013.

Partenerii proiectului sunt: ONG Mare Nostrum, din Constan?a, România, Camera de Comert si Industrie (CCI) Dobrich (Bulgaria – partener principal) si EUREKA (Bulgaria).

Obiectivele proiectului sunt:

 • Promovarea utilizarii sustenabile a resurselor naturale ale regiunii transfrontaliere Constanta – Dobrich;
 • Educarea clusterului de turism si a consumatorului de servicii turistice în regiunile Dobrich si Constanta despre nevoia unei utilizari sustenabile a resurselor naturale;
 • Introducerea metodelor si sistemelor clusterului de turism pentru managementul si protectia mediului (EMAS si ECO LABEL).

Regiunea transfrontaliera Dobrich – Constanta are una dintre diversitatile naturale cele mai bogate din Europa. Practic, este un magnet pentru vizitatorii internationali si locali datorita plajelor lungi si a zonei de coasta atractive. Aici, cultura si istoria se împletesc si ofera dovezi ale celor mai vechi asezari umane. În ultimii ani, se constata, însa, o crestere puternica a presiunii antropogenice pe zonele marine si de coasta, ca rezultat al dezvoltarii infrastructurii turismului si o exploatare iresponsabila a resurselor naturale: hoteluri cu eliminare necontrolata a deseurilor si apelor reziduale, supra-consum de resurse (electricitate, apa de consum si utilizarea echipamentelor puternic consumatoare de energie). Astfel, s-au creat o imagine si o reputatie negative a regiunii ca fiind sub-dezvoltata si cu grad scazut de constientizare a managementului si protectiei mediului.

Participantii la Masa Rotunda, specialisti români si bulgari din domeniile mediu, afaceri si turism au discutat despre impactul negativ asupra mediului al afacerilor de turism în zona transfrontaliera, despre modelele de comportamente prietenoase cu mediului de afaceri, tehnologiile si echipamentele eco-inovative, rolul profesionistilor si expertilor în zona transfrontaliera de a oferi consultanta mediului de afaceri despre standardul EMAS si standardul european Eco Label si despre necesitatea unor viziuni si strategii pentru dezvoltarea durabila si protectia mediului prin actiuni integrate ale statului si institutiilor municipale, clusterului de turism si ale ONG-urilor.

Din partea bulgara au sussinut prezentari Diana Kostova, expert de mediu si Maria Stoycheva, consultant. La eveniment au fost prezenti, de asemenea, Lachezar Rossenov, presedintele Camerei de Comert si Industrie din Dobrich, Bulgaria si Gherman Ghermanov, vicepresedintele C.C.I. Dobrich, Bulgaria. Mai mult decât atât, delegatia din Bulgaria a fost însotita de un grup numeros de jurnalisti care vor disemina rezultatele acestor discutii dincolo de granita. Din partea româna, Carmen Bucovala, consultant, a prezentat o analiza SWOT a regiunii transfrontaliere Constanta – Dobrich.

Proiectul se desfasoara pe o perioada de 18 luni, din 21 aprilie 2012 pâna pe 21 octombrie 2013, are un buget total de 533.670 euro si este finantat prin Programul de Cooperare Transfrontaliera România – Bulgaria 2007-2013.

Leave a Reply

Noutati Mare Nostrum
 • September 08 - Vodafone
 • Impreuna cu am desfasurat cinci editii de Litoral Curat Linkuri: litoral.marenostrum.ro /  www.vodafone.ro...
  >>Citeste mai mult...
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 • September 08 - Noiembrie 2008
 • Mangalia Plus – 20 noiembrie 2008: Calutul de mare (partea a 2-a)...
  >>Citeste mai mult...
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Urmareste-ne pe

facebook
twitter

Parteneri

facebook
facebook
facebook
facebook
facebook
facebook
facebook

Suntem membrii in

facebook

Suntem inscrisi in

facebook