Organizatia ecologista Mare Nostrum

postheadericon 08.07.2014 – Observarea si conservarea delfinilor – rezultate 2013

Totul a început într-o zi frumoasă de vară din anul 2001, când, un grup de tineri entuziaști, plimbându-se pe plajă au observat ceva neobișnuit. S-au apropiat de obiectul straniu și au sesizat că, din păcate, era un delfin eșuat. Preocupați de mediul înconjurător, au început să își pună întrebări. Cum a ajuns pe plajă? Oare este singurul care a ajuns pe plajă sau mai sunt și alții?

Dorind să afle răspunsurile la aceste întrebări și să ajute aceste mamifere minuate, au hotărât să facă chiar ei ceva. Așa a început o inițiativă îndrăzneață și unică la vremea respectivă în România, și anume monitorizarea terestră a delfinilor de la litoralul românesc al Mării Negre.

Astfel, de-a lungul ultimilor 13 ani, plajele litoralului sunt monitorizate în continuu, grație eforturilor susținute depuse de specialiști și persoane dedicate activităților de ocrotire a ecosistemulul Mării Negre.

Proiect după proiect, au ajuns să cunoască Marea Neagră mai bine ca niciodată și oamenii din jur au aflat tot mai multe despre problemele cu care se confruntă prietenii noștrii necuvântători.

Astfel în anul 2013 Programul Monitorizarea și conservarea delfinilor din Marea Neagră a înregistrat următoarele rezultate:

- recrutarea unui număr de 838 de elevi și 53 de profesori din 30 de instituții de învățământ partenere în cadrul rețelei de voluntari pentru salvarea delfinilor;
- s-au derulat 10 campanii de informare și conștientizare de tip caravană, în cadrul cărora 11588 de persoane au fost informate, în mod direct;
- s-au efectuat 35 de expediții terestre de monitorizare și au fost înregistrați l7 delfini. Timp de 31 de zile, echipa Mare Nostrum a fost pe mare și a observat 141 de cetacee;
- am desfășurat 48 de intervenții rapide la cazuri de eșuare, iar pentru 6 exemplare s-au efectuat necropsii pentru determinarea cauzei morții;
- am achiziționat 100 de dispozitive de îndepărtare a delfinilor de plasele de pescuit, din care, 60 au rămas amplasate și funcționale în 5 unități pescărești partenere;
- am efectuat 20 de vizite la unitățile pescărești.

Programul, în 2013, s-a bucurat de susţinere financiară din cadrul campaniei “Adoptă un delfin” şi a fost cofinanţat de către OMV Petrom, Schenker Romtrans, DP World și ACCOBAMS.

Nu uitați că cel mai important lucru pe care îl puteți face atunci când vedeți un delfin eșuat, la mal sau pe uscat, este să ne contactați! Vă punem la dispoziție numere de telefon 0241/612422 și 0763/255.731, cel de-al doilea fiind în regim de Non-Stop.

Și voi puteți deveni membrii ai Rețelei de observatori voluntari! Trimite un e-mail la adresa: marian_paiu@marenostrum.ro.

Pentru a fi la curent cu activitățile noastre, puteți intra pe www.delfini.ro sau pe https://www.facebook.com/delfinimn

Leave a Reply

Noutati Mare Nostrum
 • September 08 - Vodafone
 • Impreuna cu am desfasurat cinci editii de Litoral Curat Linkuri: litoral.marenostrum.ro /  www.vodafone.ro...
  >>Citeste mai mult...
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 • September 08 - Noiembrie 2008
 • Mangalia Plus – 20 noiembrie 2008: Calutul de mare (partea a 2-a)...
  >>Citeste mai mult...
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Urmareste-ne pe

facebook
twitter

Parteneri

facebook
facebook
facebook
facebook
facebook
facebook
facebook

Suntem membrii in

facebook

Suntem inscrisi in

facebook