Organizatia ecologista Mare Nostrum

postheadericon 11.02.2010 – Constantenii cunosc insuficient problematica pesticidelor

În urma finalizarii proiectului privind „Cresterea gradului de constientizare a publicului cu privire la folosirea pesticidelor si impactul asupra sanatatii umane si a mediului”, Mare Nostrum face publice urmatoarele aspecte:

 • a fost lansat site-ul http://pesticide.marenostrum.ro, ce poate fi utilizat ca si sursa de informare în problematica pesticidelor;
 • rezultatele chestionarului aplicat în cadrul acestui proiect indica faptul ca 72% dintre intervievati cunosc insuficient definitia pesticidelor si le considera daunatoare, iar 89% dintre cei chestionati sunt îngrijorati cu privire la prezenta reziduurilor de pesticide în produsele agro-alimentare.

„Cresterea gradului de constientizare a publicului cu privire la folosirea pesticidelor si impactul asupra sanatatii umane si a mediului” s-a derulat pe o perioada de 4 luni de zile la nivelul judetului Constanta. Obiectivul principal al proiectului a fost colectarea informatiilor despre folosirea pesticidelor la nivelul judetului, precum si modul în care informatiile sunt disponibile publicului larg. Colectarea informatiilor s-a realizat prin chestionarea locuitorilor din Constanta cu privire la semnificatia pesticidelor si efectele acestora asupra organismului uman. Chestionarele au fost aplicate de voluntarii Mare Nostrum, într-un interval de timp de o luna. Chestionarele au fost aplicate în localitatile Constanta, Navodari, Mangalia, Ovidiu, Vama Veche, Nicolae Balcescu.

„Ne dorim ca site-ul proaspat lansat sa reprezinte o sursa de informare pe acest subiect putin abordat în România pâna acum si atât de important pentru sanatatea noastra, a tuturor. Consideram ca acest scurt proiect reprezinta un pas înainte în dezvoltarea ulterioara a altor initiative în acest domeniu, pentru a avea o imagine cât mai clara a influentei pesticidelor asupra vietii fiecaruia dintre noi”, a declarat Mihaela Cândea, director executiv Mare Nostrum.

Constantenii cunosc insuficient ce sunt pesticidele

Potrivit rezultatelor obtinute în urma aplicarii chestionarelor, 72% dintre constantenii chestionati cunosc insuficient semnificatia termenului de „pesticide”. Raspunsurile date de acestia au variat, de la simple la complexe. Acelasi procentaj de constanteni a fost de parere ca pesticidele sunt daunatoare mediului si sanatatii umane.

Îngrijorarea în privinta urmelor de pesticide ce se gasesc în produsele agro-alimentare a fost exprimata în proportie mare de catre cei chestionati: 89% .

Aproape 30 % dintre constantenii chestionati au raspuns ca au aflat de problematica pesticidelor de la TV, în timp ce ce 6% au spus ca au aflat din presa scrisa. De asemenea, la întrebarea “Cine este responsabil de promovarea privind problematica pesticidelor?”, 43% dintre chestionati au fost de parere ca media ar trebui sa faca acest lucru. Pe locul 2 sunt institutiile publice, iar pe locul 3, ONG-urile.

Produsele eco, insuficient cunoscute

O mare parte dintre cei chestionati stiu ce sunt produsele eco, dar numai 24% le cauta atunci când îsi fac cumparaturile. În ceea ce priveste etichetele produselor, acestea sunt citite doar de 52% dintre respondenti.

Ca si concluzii, datele arata faptul ca la nivel de Constanta, subiectul pesticidelor nu este înca foarte bine cunoscut de comunitatea locala. De remarcat este însa disponibilitatea mare a chestionatilor în a primi mai multe informatii legate de pesticide, prin diferite surse de informare.

Informatii despre proiect

Proiectul „Cresterea gradului de constientizare a publicului cu privire la folosirea pesticidelor si impactul asupra sanatatii umane si a mediului”, prin finantarea fondului GLOBAL GREENGRANTS este primul proiect de acest fel demarat de organizatia Mare Nostrum.

ONG MARE NOSTRUM a propus proiectul fondului GLOBAL GREENGRANTS la scurt timp dupa ce specialistii MN au observat gravitatea problematicii legate de pesticide înregistrate atât la nivel regional, dar si national.

Proiectul a avut ca obiective principale colectarea informatiilor despre tendintele de folosire a pesticidelor în judetul Constanta, reziduurile de pesticide din produsele alimentare, precum si si transparenta autoritatilor în informarea publicului.

În urma finalizarii acestui proiect, a fost lansat si site-ul http://pesticide.marenostrum.ro, unde pot fi gasite informatii legate de semnificatia conceptului de pesticide, efectul acestora asupra organismului uman, precum si reglementarile legislative în domeniu.

Leave a Reply

Noutati Mare Nostrum
 • September 08 - Vodafone
 • Impreuna cu am desfasurat cinci editii de Litoral Curat Linkuri: litoral.marenostrum.ro /  www.vodafone.ro...
  >>Citeste mai mult...
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 • September 08 - Noiembrie 2008
 • Mangalia Plus – 20 noiembrie 2008: Calutul de mare (partea a 2-a)...
  >>Citeste mai mult...
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Urmareste-ne pe

facebook
twitter

Parteneri

facebook
facebook
facebook
facebook
facebook
facebook
facebook

Suntem membrii in

facebook

Suntem inscrisi in

facebook