Organizatia ecologista Mare Nostrum

postheadericon 10.05.2010 – Mare Nostrum a demarat proiectul CONSDELFIROM

Proiectul privind „Îmbunatatirea starii de conservare a biodiversitatii marine din zona costiera româneasca, în special a delfinilor”(CONSDELFIROM) este finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala, prin Programul Operational de Mediu, Axa Prioritara 4, cu o valoare totala de 669.930,17 lei, din care valoarea eligibila este de 550.047,1 lei (finantare nerambursabila FEDR si buget de stat), iar valoarea alta decât cea eligibila este de 119.883,07 lei. CONSDELFIROM este primul proiect desfasurat de un ONG pe linia implementarii sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii, în domeniul conservarii biodiversitatii, în special a delfinilor.

Proiectul va fi implementat în sectorul Nordic al Dobrogei si are ca perioada de desfasurare intervalul decembrie 2009 – martie 2012. Printre partenerii proiectului se numara: Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii, Institutul National de Cercetare si Dezvoltare Marina „Grigore Antipa”, Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera, ANPA si ARBDD.

Scopul proiectului CONSDELFIROM este de a creste gradul de constientizare în rândul comunitatilor locale din zona Sit Natura 2000 cu privire la valoarea biodiversitatii costiere.

„La ora actuala, publicul din zonele de care amintim are informatii lacunare legate de mijloacele prin care pot proteja mediul lor înconjurator. Vorbim de comunitati pescaresti, unde pescuitul este îndeletnicirea principala, dar si unicul mod de a se sustine financiar. Însa îndeletnicirea lor poate pune în pericol ecosistemul costier. Drept pentru care, proiectul nostru are ca obiectiv sprijinirea comunitatilor locale în vederea adoptarii unor tehnici prietenoase fata de mediu”, a declarat Mihaela Cândea, manager proiect.

Ca si activitati specifice, proiectul prevede colectarea datelor privind aparitia delfinilor în apele litorale românesti, capturile accidentale si esuarile din zona marina a Sitului ROSCI0066 Delta Dunarii – zona marina: „Vor fi organizate si desfasurate sesiuni de foto – identificare pentru colectarea datelor despre cele trei specii de delfini din apele românesti ale Marii Negre. Campaniile de foto – identificare se vor desfasura în acelasi timp cu cele pentru observarea delfinilor vii care viziteaza apele litorale românesti. Ulterior, imaginile vor fi prelucrate , iar imaginile noi vor fi comparate cu cele vechi pentru identificarea individuala si întocmirea unui catalogul de identificare a delfinilor”, a declarat Raluca Fabian, asistent proiect I.

Pentru determinarea gradului actual de informare a populatiei locale în ceea ce priveste biodiversitatea marina din apele litorale românesti, se va efectua un studiu bazat pe aplicarea de chestionare. Pentru informarea si constientizarea populatiei din localitatile situate în arealul Sitului, dar si a turistilor care viziteaza aceasta zona, se vor mai realiza si materiale informative.

Se vor înfiinta centre de informare volante în zone cu maximum de vizibilitate în perioada estivala. Vor fi organizate 36 de ecocentre de-a lungul celor 28 luni de proiect.

Pentru identificarea si surprinderea unor evenimente ecologice din zona costiera româneasca adiacenta Sitului ROSCI0066 Delta Dunarii – zona marina (înfloriri algale puternice, esuari si capturari accidentale de delfini în plasele pescaresti, pete de ulei sau petrol, deversari de agenti poluanti), se va înfiinta o linie de telefon gratuita, unde populatia locala, pescarii sau alte persoane care nu fac parte din echipa de voluntari, vor putea raporta aparitia acestor evenimente, dar si a altor tipuri de agresiuni asupra mediului marin si costier. Linia telefonica va functiona în perioada estivala începând cu luna iunie si pâna în luna septembrie, iar apelurile vor fi directionate catre institutiile competente (Garda de Mediu, Directia Apelor – Dobrogea Litoral).

Proiectul urmeaza misiunea Mare Nostrum de protejare a biodiversitatii marine de pe litoralul Marii Negre si în special a celor trei specii de delfini, sustinuta prin propunerea si implementarea mai multor proiecte precum “Sa salvam delfinii”, “Conservarea delfinilor din zona costiera romaneasca prin implicarea comunitatii pescarilor si constientizarea turistilor”, “Anul Delfinului 2007″, etc. Aceste proiecte au urmarit în primul rând cresterea nivelului de constientizare al populatiei locale cu privire la amenintarile la viata delfinilor din Marea Neagra, dar si sprijinirea comunitatii pescarilor pentru reducerea numarului de delfini capturati accidental în plasele pescaresti.

Leave a Reply

Noutati Mare Nostrum
 • September 08 - Vodafone
 • Impreuna cu am desfasurat cinci editii de Litoral Curat Linkuri: litoral.marenostrum.ro /  www.vodafone.ro...
  >>Citeste mai mult...
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 • September 08 - Noiembrie 2008
 • Mangalia Plus – 20 noiembrie 2008: Calutul de mare (partea a 2-a)...
  >>Citeste mai mult...
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Urmareste-ne pe

facebook
twitter

Parteneri

facebook
facebook
facebook
facebook
facebook
facebook
facebook

Suntem membrii in

facebook

Suntem inscrisi in

facebook