Organizatia ecologista Mare Nostrum

postheadericon 10.02.2010 – Colecteaza uleiul vegetal uzat, nu-l arunca in apa!

În urma demonstratiei practice “Colecteaza uleiul uzat, nu-l arunca în apa!”, Mare Nostrum atrage atentia asupra urmatoarelor lucruri:

 • Indiferent de suprafata recipientelor utilizate, uleiul a poluat apa, formând o pelicula densa deasupra acesteia;
 • Gradul de poluare a depins de o serie de variabile, precum: temperatura apei, densitatea apei, dar si salinitatea acesteia

Pentru a evita poluarea mediului înconjurator, uleiul uzat trebuie colectat, si nu aruncat în apa sau pe sol

Experimentul “Colecteaza uleiul uzat, nu-l arunca în apa!” s-a desfasurat în Laboratorul de Chimie al Liceului Teoretic Ovidius. La experiment au participat reprezentantii Mare Nostrum, dar si elevi ai liceului, care au ajutat la implementarea experimentului.

Sub coordonarea prof. dr. biologie Carmen Bucovala, elevii au realizat o serie de experimente menite sa demonstreze modul în care uleiul uzat polueaza apa. Folosind instrumente gradate ,elevii au turnat uleiul în recipiente cu suprafete diferite, calculând ulterior suprafata acoperita de ulei din suprafata totala a recipientului.

Rezultatele experimentelor au variat, în functie de factorii care au actionat în fiecare caz. Spre exemplu, într-un recipient cu suprafata de 484 cm2 s-au turnat 15 ml de ulei. În urma experimentului, suprafata acoperita de ulei a fost de 120 cm2, adica un sfert din suprafata totala.

“Am realizat aceste experimente pornind de la idea ca 1 l de ulei poate polua 1.000.000 l de apa. La o scara mult redusa, am aflat ca proportia poate fi pastrata, ea depinzând însa de o serie de factori, precum temperatura, densitatea si salinitatea apei. Datele au indicat ca la un nivel restrâns, 25 ml de ulei, turnati într-un recipient cu suprafata de 55 cm2, pot polua întreaga suprafata existenta. Ce este important de stiut este faptul ca suprafata poluata se poate extinde, raportata la o suprafata mai mare de apa. Morala acestor experimente este însa simpla: pentru a evita poluarea mediului înconjurator, uleiul nu trebuie niciodata aruncat pe teava de la chiuveta sau pe sol. Solutia sigura pentru mediu si pentru sanatatea noastra este de de a colecta separat uleiul uzat. Tot ceea ce trebuie sa facem este sa îl strîngem în sticle de plastic si sa îl predam firmelor specializate”, a declarat Andreea Ionascu, coordonator proiect.

Rezultatele experimentelor vor fi înscrise si pe materialele informative ale “Campaniei de constientizare privind colectarea uleiului uzat”.

Experimentul face parte din cadrul “Campania de constientizare privind uleiul uzat”, care urmareste sa transforme colectarea uleiului uzat într-o practica obisnuita, atât în ceea ce priveste utilizatorii economici, cât si utilizatorii casnici.

Prin “Campania de constientizare privind uleiul uzat”, Mare Nostrum vrea sa implice activ reprezentantii unitatilor de alimentatie publica, cât si reprezentantii autoritatilor locale, într-un parteneriat durabil, benefic pentru comunitate.

Campania de constientizare a populatiei privind necesitatea colectarii uleiului vegetal uzat este un proiect finantat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European (SEE).

Leave a Reply

Noutati Mare Nostrum
 • September 08 - Vodafone
 • Impreuna cu am desfasurat cinci editii de Litoral Curat Linkuri: litoral.marenostrum.ro /  www.vodafone.ro...
  >>Citeste mai mult...
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 • September 08 - Noiembrie 2008
 • Mangalia Plus – 20 noiembrie 2008: Calutul de mare (partea a 2-a)...
  >>Citeste mai mult...
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Urmareste-ne pe

facebook
twitter

Parteneri

facebook
facebook
facebook
facebook
facebook
facebook
facebook

Suntem membrii in

facebook

Suntem inscrisi in

facebook