Organizatia ecologista Mare Nostrum

postheadericon 03.09.2010 – Mare Nostrum continua actiunile de informare si de observare a plajelor

Mare Nostrum continua actiunile de observare a plajelor si de informare si constientizare a cetatenilor, din cadrul proiectului „Îmbunatatirea starii de conservare a biodiversitatii marine, din zona costiera româneasca, în special a delfinilor” (CONSDELFIROM). Acestea s-au desfasurat la Sulina, Vadu, Corbu si Periboina si au fost realizate cu sprijinul voluntarilor Mare Nostrum.

În cadrul actiunilor de constientizare, care s-au desfasurat, în localitatile mai sus mentionate, au fost informate aproximativ 1200 de persoane, cu privire la problemele cu care se confrunta delfinii, din Marea Neagra. În ceea ce priveste actiunile de observare, acestea au ca obiectiv plajele, în vederea identificarii posibililor delfini esuati. Ca urmare a acestor actiuni, Mare Nostrum a identificat un delfin, din specia Delphinus delphis, pe plaja din Vadu. Din cauza starii avansate de descompunere, nu a putut fi identificat sexul acestuia si nici cauza esuarii.

„Ne dorim ca, prin actiunile noastre de informare, sa-i determinam, pe cetateni, sa fie mai receptivi la problemele delfinilor si, implicit, ale Marii Negre. Informatiile oferite de voluntarii nostri, sunt însotite de materiale informative, care cuprind date suplimentare, referitoare la starea delfinilor din Marea Neagra, dar si sfaturi despre cum pot fi protejati acestia. Atât populatia locala, cât si turistii, au fost foarte receptivi la informatiile primite si chiar au solicitat date suplimentare, despre proiect si despre modalitatile de protejare a delfinilor, din Marea Neagra. În ceea ce priveste actiunile de observare, pe care le desfasuram pe sectoarele de plaja, din zonele vizate de proiect, încercam sa tinem o evidenta a delfinilor esuati si a cauzelor mortii acestora. În timpul acestor actiuni am gasit un singur delfin esuat, pe plaja din Vadu. Însa, au mai fost gasiti 2 delfini, din specia Phocoena phocoena, pe plaja din Mamaia, în urma sesizarilor primite de la turisti”, a declarat Marian Paiu, coordonator activitati de teren.

Proiectul urmareste, în primul rând, cresterea nivelului de constientizare al populatiei locale, cu privire la amenintarile la viata delfinilor din Marea Neagra, dar si sprijinirea comunitatii pescarilor pentru reducerea numarului de delfini capturati, accidental, în plasele pescaresti.

Proiectul este co – finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), prin Programul Operational Sectorial de Mediu, Axa Prioritara 4, având valoarea totala de 669.930,17 lei, din care valoarea eligibila este de 550.047,1 lei (finantare nerambursabila FEDR si buget de stat), iar valoarea, alta decât cea eligibila, este de 119.883,07 lei.

Leave a Reply

Noutati Mare Nostrum
 • September 08 - Vodafone
 • Impreuna cu am desfasurat cinci editii de Litoral Curat Linkuri: litoral.marenostrum.ro /  www.vodafone.ro...
  >>Citeste mai mult...
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 • September 08 - Noiembrie 2008
 • Mangalia Plus – 20 noiembrie 2008: Calutul de mare (partea a 2-a)...
  >>Citeste mai mult...
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Urmareste-ne pe

facebook
twitter

Parteneri

facebook
facebook
facebook
facebook
facebook
facebook
facebook

Suntem membrii in

facebook

Suntem inscrisi in

facebook