Organizatia ecologista Mare Nostrum

postheadericon 02.11.2009 – A 13-a editie a Zilei Internationale a Marii Negre a luat sfarsit

În perioada 30 octombrie-1 noiembrie 2009, Mare Nostrum a organizat a XIII-a editie a Zilei Internationale a Marii Negre. Scopul evenimentului a fost acela de a responsabiliza autoritatile locale, nationale, reprezentanti ai mediului de afaceri si simpli constanteni printr-o serie de actiuni specifice: Licitatia de Angajamente „Piata de Peste”(30.10.2009), Coastwatch(31.10.2009), Concursul National pentru Presa Scrisa, Concursul National de Fotografie de Mediu(31.10.2009) si evenimentul în aer liber „Hai la mare, sa mai faci o reciclare!” (01.11.2009).

Licitatia de angajamente „Piata de Peste”

30.10.2009, Hotel Ibis, Constanta. Evenimentul a reunit autoritati publice locale, reprezentanti ai mediului de afaceri, precum si constanteni, care au semnat declaratiile lor de angajament pentru Marea Neagra. Declaratiile au intrat în vigoare odata cu semnarea lor si au ca termen de aplicabilitate 365 de zile din momentul în care au fost rostite.

Printre invitatii prezenti la eveniment se numara: Catalin Anton- Directia Apelor Dobrogea Litoral, Valentin Coman- Clubul de Mediu Marea Neagra, Margareta Bercher- Petrom, Cristina Tabarcea- I.N.C.D.M. “Grigore Antipa”, Costel Tica- Agentia pentru Protectia Mediului, Maria Stavrositu- Deputat PD-L, precum si reprezentanti ai Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii, Autoritatea Navala Româna, Primaria Medgidia, Fundatia Infoenergetica Constanta, AGIA, Liceul Teoretic “Ovidius” si Scoala cu clasele I-VIII Valu lui Traian.

Declaratiile de angajament au punctat, odata în plus, responsabilizarea institutiilor care au competente în gestionarea problemelor de mediu:

“Desi au trecut 13 ani de la semnarea primului Plan Strategic de actiune pentru Marea Neagra, problemele cu care se confrunta mediul marin au ramas aceleasi. Din nefericire, masurile concrete prin care a fost implementat acest plan au fost aproape inexistente pana acum. Aceasta colectie de angajamente isi propune sa initieze un demers de transpunere in practica a noului Plan Strategic de actiune pentru Marea Neagra”, a declarat Mihaela Cândea, director executiv Mare Nostrum.

Declaratia Mare Nostrum a fost completata de angajamentul PETROM, unul dintre finantatorii proiectelor Mare Nostrum: “„Petrom se angajeaza ca in anul 2010 sa sustina proiectul „Ziua Internationala a Marii Negre” al organizatiei Mare Nostrum, un demers care sustine schimbarea de atitudine fata de ce inseamna protejarea mediului si a resurselor naturale. Acelasi mesaj il vom transmite mai departe si angajatilor companiei noastre, asa cum am facut-o si pana acum.” .

Tot în cadrul acestui eveniment, Mare Nostrum a testat originalitatea participantilor, provocati sa construiasca o fraza pentru Marea Neagra, pe baza unor cuvinte decupate din ziar.

Jurnalistii si fotografii, premiati în cadrul ZIMN

31.10.2009, Biblioteca Judeteana I.N.Roman. Începând cu ora 10.00, Mare Nostrum a înmânat premiile pentru câstigatorii Concursului National pentru Presa Scrisa de Mediu si Concursul National de Fotografie de Mediu.

Peste 50 de materiale de presa si 200 de fotografii au intrat în cursa pentru premiile Mare Nostrum.

La Concursul National de Fotografie de Mediu, câstigatorii sunt:

 • 1. Felicia Andrei- “Tonice”
 • 2. Iulia Toma- “Naiv”
 • 3. Larisa Rosca- “Valurile diminetii”
 • Premiu Special Originalitate-Paula Simona Stoica- “Focul din cer”
 • Premiu Special Atmosfera-Cristina Piciu- “Retragere”
 • Premiu Special Debut-Anda Baroi- clasa a VIII-a

La Concursul National pentru Presa Scrisa, câstigatorii sunt:

 • 1. Razvan Mihai Rotaru- Dezvaluiri
 • 2. Mariana Iancu- Adevarul de seara
 • 3. Traian Horia-Ziua

Premiile au fost înmânate de Mihaela Cândea, director executiv Mare Nostrum, Bebe Pitei-fotograf si Catalin Anastase-fotograf. Fotografiile premiate vor fi afisate timp de doua saptamâni în holul Bibliotecii Judetene „I.N.Roman.”

Tot în cadrul aceluiasi eveniment, profesorii implicati în activitatea de Coastwatch au primit si ei diplome de participare din partea Mare Nostrum.

„Hai la mare, sa mai faci o reciclare!”

01.11.2009, Parcul Gara, Constanta. Evenimentul în aer liber „Hai la mare, sa mai faci o reciclare!” a mobilizat peste 200 de constanteni care au participat la tombola cu premii organizata de Mare Nostrum. Cu aceasta ocazie, a fost desenat un contur al Marii Negre, care a fost umplut cu PET-urile aduse de constanteni. La finalul evenimentului, PET-urile au fost colectate de o firma de colectare selectiva a deseurilor. În acest fel, la nivel simbolic, Mare Nostrum, împreuna cu participantii la eveniment, au reusit sa lase Marea Neagra sa respire, eliberând-o de PET-uri.

Scopul evenimentului a fost acela de a informa constantenii cu privire la colectarea selectiva si reciclarea corecta a PET-urilor.

Tot în cadrul acestei actiuni, Mare Nostrum a amplasat panouri pe care constantenii si-au scris declaratiile lor de angajament pentru Marea Neagra.

* * *

Un eveniment realizat cu sustinerea financiara a PETROM, VODAFONE si COCA COLA HELLENIC. Parteneri: DADL, Clubul de Mediu „Marea Neagra”, Cuget Liber, Radio Sky, Happyfish.ro, Greenchannel.ro, fotografa.ro , PowerMedia, Telisso.

Leave a Reply

Noutati Mare Nostrum
 • September 08 - Vodafone
 • Impreuna cu am desfasurat cinci editii de Litoral Curat Linkuri: litoral.marenostrum.ro /  www.vodafone.ro...
  >>Citeste mai mult...
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 • September 08 - Noiembrie 2008
 • Mangalia Plus – 20 noiembrie 2008: Calutul de mare (partea a 2-a)...
  >>Citeste mai mult...
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Urmareste-ne pe

facebook
twitter

Parteneri

facebook
facebook
facebook
facebook
facebook
facebook
facebook

Suntem membrii in

facebook

Suntem inscrisi in

facebook